Hoe Booleaanse Logica Werkt

0
291

Eenvoudige Poorten

NIET Poort

EN Gate

OF Gate

NOR-Poort

Er zijn drie, vijf of zeven eenvoudige poorten die je nodig hebt om te leren over, afhankelijk van hoe u wilt om ze te tellen (je zal zien waarom in een moment). Met deze eenvoudige poorten kunt u het bouwen van combinaties die het implementeren van een digitale component die je je kunt voorstellen. Deze poorten zijn gaan lijken een beetje droog hier, en ongelooflijk simpel, maar we zullen zien een aantal interessante combinaties in de volgende paragrafen zal dat maken ze veel meer inspirerend. Als u dat nog niet heeft gedaan, is te lezen Hoe de Bits en Bytes Werk zou nuttig zijn voordat u verdergaat.

NIET Poort

De eenvoudigste mogelijk poort heet een “omvormer”, of een NIET-poort. Het duurt een beetje als input en levert als output het tegenovergestelde. De logica van tafel is:

Volgende

  • Hoe werkt JavaScript werk en hoe kan ik bouwen van eenvoudige hand-rekenmachines?
  • Hoe Het Programmeren In C Werkt
  • Hoe HTML5 Werkt
  • Wat zijn de voordelen van het leren programmeren in C?
  • Zijn data mining en data warehousing?

EEN Q

0 1

1 0

De NIET poort heeft één ingang, genaamd A en één uitgang genaamd Q (“Q” wordt gebruikt voor de uitvoer, want als je gebruikt “O,” zou je gemakkelijk te verwarren met nul). De tabel laat zien hoe de poort zich gedraagt. Wanneer u de toepassing van een 0 naar Een, Q produceert een 1. Wanneer u de toepassing van een 1 tot Een, Q produceert een 0. Eenvoudig.

EN Gate

De EN-poort voert een logische “en” operatie op twee ingangen A en B:

A B Q

0 0 0

0 1 0

1 0 0

1 1 1

Het idee achter een EN-poort, “Als A EN B beide 1, dan is Q 1.” U kunt zien dat gedrag dat in de logica tabel voor de poort. U leest het in deze tabel, rij per rij, zoals deze:

A B Q

0 0 0 Als A 0 EN B 0 is, Q is 0.

0 1 0 Als 0 EN B is 1, Q is 0.

1 0 0 Als A 1 EN B is 0, Q is 0.

1 1 1 Als A 1 EN B 1, Q-1.

OF Gate

De volgende poort is een OF-poort. Het basis-idee is, “Als Een 1 OF B gelijk is aan 1 (of beide 1), dan is Q 1.”

A B Q

0 0 0

0 1 1

1 0 1

1 1 1

NAND-Poort

Dat zijn de drie poorten (dat is één manier om ze te tellen). Het is heel gebruikelijk om onderscheid te maken tussen twee anderen: de NAND – en NOR – poort. Deze twee poorten zijn gewoon combinaties van een AND of een or-poort met een NIET-poort. Als u deze twee poorten, dan is de graaf stijgt naar vijf. Hier is de fundamentele werking van de NAND-en NOR poorten — zie je ze gewoon omkeringen van en-EN OF-poorten:

NOR-Poort

A B Q

0 0 1

0 1 0

1 0 0

1 1 0

NAND-Poort

A B Q

0 0 1

0 1 1

1 0 1

1 1 0

De laatste twee poorten die worden soms toegevoegd aan de lijst zijn de XOR en XNOR poorten, ook wel bekend als de “exclusieve of” en “exclusieve of” gates, respectievelijk. Hier zijn de tabellen:

XOR-Poort

A B Q

0 0 0

0 1 1

1 0 1

1 1 0

XNOR Poort

A B Q

0 0 1

0 1 0

1 0 0

1 1 1

XOR-Poort

XNOR Poort

Het idee achter een XOR-poort is, “Als A OF B is 1, maar NIET beide, Q 1.” De reden waarom XOR kan niet worden opgenomen in een lijst van poorten is, omdat de uitvoering kunt u zelf eenvoudig met behulp van de oorspronkelijke drie poorten vermeld.

Als u alle vier verschillende patronen voor A en B en te traceren door middel van het circuit, zal je merken dat Q zich gedraagt als een XOR-poort. Aangezien er sprake is van een goed begrepen symbool voor XOR poorten, is het over het algemeen gemakkelijker om te denken van de XOR als een “standaard poort” en gebruik het op dezelfde manier als, EN en OF in de schakelschema ‘ s.