Hur Bits och Bytes Arbete

0
77

Om du har använt en dator för mer än fem minuter, sedan du har hört de ord som bits och bytes. Både RAM-minne och hårddisk kapacitet mäts i byte, som är filstorlekar när du undersöker dem i en fil som betraktare.

Du kan höra en annons som säger “den Här datorn har ett 32-bitars Pentium-processor med 64 megabyte RAM-minne och 2,1 gb ledigt utrymme på hårddisken.” Och många HowStuffWorks artiklar prata om byte (till exempel Cd-skivor Fungerar). I denna artikel kommer vi att diskutera bits och bytes så att du har en fullständig förståelse.

Relaterade Länkar

  • Hur Boolesk Logik Fungerar
  • Hur Elektroniska Grindar Arbete
  • Grunderna i C-Programmering

Decimaltal

Det enklaste sättet att förstå bitar är att jämföra dem med något som du vet: siffror. En siffra är ett enda ställe som kan innehålla numeriska värden mellan 0 och 9. Siffrorna är normalt samman i grupper för att skapa större siffror. Till exempel, 6,357 har fyra siffror. Det är underförstått att antalet 6,357, 7 fyller “1s plats,” medan 5 är att fylla 10s plats, 3 fyller 100-tals rum och 6 är att fylla de 1000 s place. Så att du kan uttrycka saker och ting på detta sätt om du ville vara explicit:

(6 * 1000) + (3 * 100) + (5 * 10) + (7 * 1) = 6000 + 300 + 50 + 7 = 6357

Ett annat sätt att uttrycka det skulle vara att använda potenser av 10. Antar att vi kommer att representera begreppet “upphöjt till” med ” ^ ” – symbolen (så “10 kvadrat” är skriven som “10^2”), ett annat sätt att uttrycka det är som detta:

(6 * 10^3) + (3 * 10^2) + (5 * 10^1) + (7 * 10^0) = 6000 + 300 + 50 + 7 = 6357

Vad du kan se från detta uttryck är att varje siffra är en platshållare för nästa högre makt av 10, med start i den första siffran med 10 upphöjt till noll.

Att alla ska känna sig ganska bekväma-vi arbetar med decimaler varje dag. Det fiffiga om antalet system är att det finns inget som tvingar dig att ha 10 olika värden i en siffra. Vår bas-10 antal system sannolikt växte upp på grund av att vi har 10 fingrar, men om vi råkade utvecklas för att ha åtta fingrar i stället, skulle vi förmodligen ha en bas-8 antal system. Du kan ha bas-något antal system. I själva verket finns det massor av bra anledningar till att använda olika baser i olika situationer.

Datorer hända att fungera med hjälp av bas-2 antal system, även känd som den binära talsystemet (precis som bas-10 numret är känt som det decimala talsystemet). Ta reda på varför och hur det fungerar i nästa avsnitt.