9 Ting Ingen har Noensinne Forteller Du Om å Få En IUD

0
141

Etter at min datter ble født, jeg hadde ikke noe ønske om å gå tilbake på p-Piller. Jeg ville ha noe enkelt, pålitelig, og hormon-gratis (mer om det i et minutt). Den ParaGard IUD passer regningen perfekt. Og mens det er noen negative sider, jeg har ingen anger.

Som en helse-reporter, jeg har lyttet til ob-gyns fantasere om IUDs for år. Dette lille, plast, T-formet enhet—det er omtrent på størrelse med en kvart sitter i livmoren, hvor det hindrer sædceller fra gjødsling noen egg for mange år. Det er satt av en gynekolog, jordmor eller sykepleier utøver under en rask, i-kontor prosedyre; ingen anestesi eller forskudd prep er nødvendig.

Annonse

Annonse

La oss Holde Kontakten

Registrer deg for daglig helse tips, samt eksklusive tilbud.

Du kan stoppe abonnementet når som helst.

Dine Personvernrettigheter | Om Oss

IUDs har vært populære i Europa for en stund, og Amerikanerne er endelig oppsiktsvekkende på: Om 4,4 millioner kvinner her er nå ved hjelp av enten en SPIRAL eller annen langtidsvirkende reversible p (LARC), for eksempel en implantater.

Likevel, det kan hende du har spørsmål: Er IUDs virkelig så bra som p-Piller eller kondomer? Er de trygge? Og, ikke unimportantly, ikke å få en sette i såret? Les videre for rett scoop. (Det vil balansere seg ut hormoner og gå ned i vekt? Så sjekk ut Hormonet Tilbakestille Diett for å begynne å føle og se bedre ut.)

1. IUDs er mer effektive enn p-Piller.
Foto: areeya ann/getty images
Hvis du virkelig ikke ønsker å ha en baby, IUD er en ganske smart innsats. Det er mer enn 99% effektiv i å hindre graviditet, som setter det opp det med å få rørene bundet eller å ha fyren få en vasektomi. P-Piller, for sammenligning, er 92-97% effektiv. Kondomer ikke engang kommer i nærheten—de er bare 84% effektiv—men du bør likevel bruke dem (kanskje i tillegg til en SPIRAL) hvis du har flere partnere.

2. Å få en satt i er ikke alltid smertefullt.
Jeg er en stor baby når det kommer til smerte, men når jeg fikk min IUD jeg knapt kjente noe i det hele tatt. Jeg ble også overrasket over hvor rask den var: prosedyren var over på mindre enn 5 minutter. Som sagt, mange kvinner opplever kramper, som kan vare i noen minutter eller noen få dager. Dokumenter si at kvinner som har hatt barn kan være mindre sannsynlig å lide, men det er ikke alltid sant: En mor venn mente det vondt mer enn fødsel. Noen mennesker også bli svimmel, sier Vanessa Cullins, MD, direktør for eksterne saker på Planlagt Parenthood Federation of America, så det kan være lurt å ta med en venn som kan kjøre deg hjem etter.

Det er ingen måte å garantere hvem vil finne IUD innsetting smertefull, men du kan ta noen Aleve eller Advil 30 minutter eller så forhånd for å redusere risikoen. “For noen kvinner, innsetting i løpet av sin periode som fungerer bedre, fordi livmorhalsen er litt mer åpne, sier Mary Jane Minkin, MD, en klinisk professor i obstetrikk, gynekologi og reproduktive sciences ved Yale School of Medicine.

3. En SPIRAL kan gjøre din perioder tyngre…eller menstruasjonen kan forsvinne helt.
Foto: kellyreekolibry/getty images
Det er flere IUDs på markedet, og det er ulike fordeler og ulemper å vurdere. Den største faktoren er om du ønsker eller ikke ønsker hormoner: de Fleste IUDs (inkludert Mirena og Skyla) er belagt med progesteron, slik at de kan fungere ved å gjøre slimet i livmorhalsen fiendtlig innstilt til sperm. “Som jeg fortelle yngre kvinner, sier til sæd, ‘ikke engang tenke på det”, sier Minkin. Hormonelle IUDs komme med fin ekstra fordel av lyn perioder: Ca 80% av kvinner som får en Mirena vil finne at deres perioder bare vare en dag eller to; en heldig 20% vil ha noen perioder i det hele tatt, sier Minkin.

ParaGard, på den annen side, gir prevensjon uten hormoner. Det fungerer ved å avgi små mengder av kobber, og skaper et ugjestmildt miljø for sædcellene. ParaGard også varer lengst av de tilgjengelige IUDs (opp til 10 år!). Ulempen: “Kvinner kan oppleve tyngre perioder og mer menstrual kramper, sier Cullins. Personlig, jeg har også lagt merke til at mine perioder vare mye lenger enn de er vant til.

4. De er super-safe.
Din mor eller bestemor kanskje tror at IUDs er farlig, men det er ikke sant. Skylde på dårlig rap på Dalkon Shield, en gammel IUD som førte til bekken infeksjoner, inflammatorisk sykdom i bekkenet, og infertilitet. Dette feil modellen ble tatt av markedet i 1974, og “gjeldende versjoner av IUD ikke har noen av disse problemene, sier Cullins. “Både Verdens helseorganisasjon og the American Medical Association kalt SPIRAL blant de sikreste, mest effektive og minst kostbare og langvarige reversible metoder for prevensjon tilgjengelig for kvinner.”

MER: 5 Grunner til at Det gjør Vondt Der Nede

5. De er praktisk talt vedlikeholdsfri.
Glemmer å ta en pille hver dag, endre en ring hver måned, eller å få en shot hver 3 måneder. Når en SPIRAL som går i, du er ganske mye godt å gå for alt fra 3 til 10 år (avhengig av hvilken modell du velger). Det er i stor grad hvorfor de er så effektiv: Det er ganske vanskelig å rote opp når du ikke egentlig skal være å gjøre noe i første omgang.

Mange leger fortelle pasientene til å sjekke IUD strenger gang i måneden, så sørg for at enheten er fortsatt der den skal være. For å gjøre det, du er ment å nå fingeren mot livmorhalsen, og deretter føler for strenger. Men min doc hovedsak fortalte meg for ikke å bekymre deg for det; IUDs få utvist svært sjelden, og hvis din gjør du vil nok vite om det. (Det ville mest sannsynlig vise opp i toalettet under menstruasjonen.) Det er spesielt sant når du har hatt en SPIRAL i stedet for et par måneder.

6. Ja, du kan få det selv om du aldri har hatt en baby.
Foto: 101 dalmatinere/getty images
År siden, kvinner som ikke hadde hatt barn ble fortalt IUDs ikke var for dem. Som regel finnes ikke lenger. “IUDs er trygt for de fleste kvinner, inkludert tenåringer, sier Cullins. Hvis du aldri har vært en mamma, Minkin sier du kanskje vurdere å Skyla fordi det er fysisk mindre enn andre IUDs. Selv om ingen av dem er store (tror halvparten av en sukker-pakke), Skyla er selv tinier—noe som kan gjøre innsetting mer komfortabel i kvinner som ikke har hatt sin cervix strukket ut med en baby.

7. Partneren din bør ikke være i stand til å føle det.
Foto: Jacob Wackerhausen/getty images
Dette ærlig talt aldri streifet meg, men tilsynelatende er det noe mange kvinner er opptatt av. Det viser seg at svaret er litt mer komplisert enn jeg trodde, men obstetrikk og gynekologi Jennifer Gunter, MD, gjør en god jobb med å forklare det på bloggen sin. Her er hva det koker ned til: Hvis du har en ParaGard, det er nesten umulig for fyr til å føle det fordi strengen er så myk. Mirena kommer med en tykkere tråd, så fyr kan teoretisk sett oppdage det, men det er bare sann hvis din leverandør kutt strengen for kort. (Det må være lang nok til å krølle seg opp litt rundt livmorhalsen, ellers, det vil holde rett ut.) Du kan unngå dette problemet ved å velge en lege som hadde god erfaring i å sette inn IUDs. (Her er 10 røde flagg bør du være oppmerksom på gynekolog ‘ s office.)

8. Det er billig.
Hvis forsikringen din dekker—og de fleste gjør det, takket være Affordable Care Act—kostnadene vil være $0. Hvis du trenger å betale, du ser på hvor som helst fra $500 til $1000. Det høres kanskje bratt, men når du deler det over mange år du vil holde IUD og sammenligne det med kostnaden av andre former for prevensjon, det er virkelig et kupp.
 
9. Du kan fortsatt bli gravid senere.
Foto: Julia Wheeler og Veronika Lover/getty images
Hvis du planlegger å bli gravid i det neste året eller to, for å få en SPIRAL kan ikke være verdt det. Men hvis du er på gjerdet—eller hvis du tror at din første (eller neste) barnet er minst 3 år borte—du bør ikke bli frarådet: Du kan ha en SPIRAL tatt ut på et punkt, og det spiller ingen rolle om enheten var designet for å vare i 3 år eller 10. Fruktbarheten vil gå tilbake til normal status med en gang, så kan du selv få gravide følgende måned. “Hvis 100 kvinner har sine IUDs fjernet, 85 vil bli gravide i løpet av et år, sier Cullins. Bare ikke prøv å fjerne det selv: fremgangsmåten er enkel for utdannede eksperter, men prøver å gjøre det selv kan forårsake alvorlige skader.