Øyekontakt: Hvor Lenge Er For Lang?

0
367

Det er en grunn til at din mor fortalt deg til å se folk i øynene når du snakker til dem: øyekontakt formidler viktige sosiale indikatorer. Men når noen holder blikket for mer enn noen få sekunder, kan opplevelsen ta på en annen tenor. Nye verket belyser hvilke faktorer som påvirker om vi liker eller hater å låse øynene for en lengre periode.

Forskere har lenge visst at øyekontakt er en viktig sosial-signal. Vår anerkjennelse av sin import kan også være hardwired. En studie fant at den fem dager gamle babyer foretrekker å se på ansikter som gjør direkte øyekontakt sammenlignet med ansikter som har en avverget blikk. “Øyekontakt gir noen av de sterkeste informasjon under en sosial interaksjon,” forklarer James Med, en sosial psykolog nå ved Ohio State University i Newark, fordi den formidler informasjon om følelser og intensjoner. (Mangelen på øyekontakt er en av de tidlige tegnene på autisme hos spedbarn og småbarn.) Kraften av øyekontakt er så stor at, i henhold til en 2010 studere co-forfattet av Med, hvis noen unngår blikket for en kort periode, vil du kanskje føle seg utstøtt.

Men det som bestemmer hvordan vi føler om langvarig kontakt med øynene? En fersk studie utforsket dette spørsmålet. I forskning presentert i Mai 2015 Visjon Sciences Samfunnet konferanse, psykolog Alan Johnston og hans kolleger ved University College London samlet inn informasjon fra mer enn 400 frivillige om deres personligheter. Deretter fag angitt sin komfort mens du ser på videoklipp av aktører som syntes å være å se direkte på dem for korte eller lengre perioder.

Johnston og hans kolleger fant at det i gjennomsnitt fag likte aktører å få øyekontakt med dem 3,2 sekunder, men fagene var komfortabel med en lengre varighet hvis de følte aktører så troverdig som motsetning til truende. “Blikket formidler at du er et objekt av interesse, og interesse er knyttet til intensjonen,” Johnston forklarer—så hvis noen ser ut truende og holder blikket, som kunne indikere at personen har dårlige hensikter. Denne ideen kan bidra til å forklare funnene fra en kontroversiell studie publisert i 2013, som rapporterte at folk er mer sannsynlig å endre sitt syn på et politisk spørsmål, når de blir utfordret av folk som ikke får øyekontakt med dem. Hvis utfordrerne hadde gjort øyekontakt, de kan ha virket mer truende og mindre troverdig.

Vår reaksjon på langvarig kontakt med øynene kan forholde seg til hvordan vi oppfatter oss selv, også. Johnston og hans kolleger fant at jo mer samarbeidsvillig og varm fag mente seg å være, jo lenger de likte øyekontakt å bli holdt. Johnston har spekulert i at mer sosialt komfortable føler en person, jo mer han eller hun kan “nyte intimitet av gjensidig blikk.”