7 Anledningar Till Att Dina Fingrar Är Svullna

0
85

Du steg utanför i sommarvärmen, och fingrarna plötsligt likna lite bratwursts. Ska du galen? Förmodligen inte. Fingrarna sväller för en massa skäl—många av dem är ofarliga. Men några fall av svullnad, särskilt när det paras ihop med smärta, kan peka på allvarliga underliggande problem.

Här är några av anledningarna till att dina fingrar är svullna, och när ett samtal med din läkare som kan vara lämpliga.

Annons

Annons

Låt oss Hålla Kontakten

Registrera dig för daglig hälsa tips, plus exklusiva erbjudanden.

Du kan avbryta prenumerationen när som helst.

Sekretesspolicy | Om Oss

1. Varma sommar dagar
Fotografi av Amy Eckert/Getty Images

Värme gör att blodkärl utvidgas, vilket gör att mer värme att fly genom huden så du kan hålla dig sval, förklarar Tammy Olsen Utset, MD, MPH, docent i reumatologi institutionen vid University of Chicago. Eftersom fartygen sträcka, en del av deras vätska kan läcka in i din mjuka vävnader och orsaka svullnad.

Utset säger att denna typ av svullnad tenderar att gå bort när du använder dina händer och fortsätta din vanliga verksamhet. Men om du märker svullnad endast i dina händer och fingrar (och inte på benen), åtföljd av smärta eller ett svagt grepp, som kan vara ett tecken på att det är inte bara värmen och du måste rådfråga din läkare.

MER: 9 Konstiga Saker Uttorkning Gör Att Din Kropp

2. För mycket salt
Foto Robertson/Getty Images

General Tso ‘ s kyckling, massor av chips och guac, eller något stekt kan vara orsaken till din frankfurter fingrar. Din kropp tycker om att hålla en konsekvent salt-vattenbalansen. Med mer salt i kroppen kompenserar genom att behålla mer vatten, vilket förklarar svullnaden, Utset säger.

Vanligtvis mild svullnad orsakad av salt mat går iväg på egen hand inom en dag, men det kan vara längre beroende på hur mycket extra salt i ditt system. Om du skära ner på salt och svullnaden kvarstår, kontakta din läkare, Utset råd.

MER: 10 Saker som Dina Bröst Säga Om Din Hälsa

3. Artros
Om det är den beniga finger lederna sig som är förstorade (dvs, du kan inte få dina ringar över dina knogar), artros kan vara att skylla. Detta åldersrelaterade form av artrit som orsakas av att bära ner av dämpning vävnader vid slutet av din lederna. Artros är ofta, men inte alltid, tillsammans med smärta och stelhet, Utset säger. Många andra former av artrit kan också resultera i fett, ömmande fingrar. (Denna 12-dag lever detox kan hjälpa till att lindra din smärta i leder och få igång dig på vägen till en varaktig viktminskning. Kolla in Läka Hela Din Kropp nu!)
 
4. Karpaltunneln
Foto BSIP/UIG/Getty Images

När den nerv som går från underarmen för att handflatan är i kläm eller pressas på handleden, det är då framknä tunnel utvecklar, Utset förklarar. Den resulterande svullnad är vanligen åtföljs av smärta, brännande känsla, stickningar eller domningar i händer och fingrar—symtom som ofta utvecklas långsamt över tiden. Forskning tyder på framknä tunnel påverkar tre gånger så många kvinnor som män. (Få lindring med dessa 13 mycket effektiva behandlingar för carpal tunnel.)

5. Lymphedema
Detta lem-svullnad sjukdom resultat när lymfvätska (som bär avfall, bakterier och virus ur kroppen) inte tillräckligt avlopp. Dina fingrar och tår kan svälla, och oftast dina armar och ben kommer att svälla också. Din hud kan också kännas tajt eller tjockare än vanligt, enligt en rapport från National Cancer Institute. Lymphedema har satts i samband med operation eller strålning behandlingar för bröstcancer. I sällsynta fall, lymphedema kan också orsakas av onormal tillväxt av din lymfa systemet.

MER: 6 Överraskande Orsaker till Inflammation—Och Vad Du Kan Göra åt Det

6. Raynauds sjukdom
Raynauds är en förträngning i dina artärer, som ofta orsakas av kyla eller stress. Att minska gränser blodcirkulationen, enligt en rapport från New England Journal of Medicine. Svullnad—tillsammans med stickningar eller smärta som uppstår vid omsättning avkastning (som du värma upp eller din stress försvinner). Tillståndet är vanligt och mer sannolikt att uppstå hos kvinnor än män, Utset säger. Om du upptäcker att dina fingrar eller händer som är blåaktiga eller blek innan de sväller, som är en indikator på raynauds.

7. Havandeskapsförgiftning
En viss svullnad är typiska för nyblivna mammor. Men svullnad i händer och ansikte—särskilt om man trycker på tummen in i huden och lämnar en märkbar indrag—kan vara en röd flagga för havandeskapsförgiftning. Detta tillstånd kännetecknas av högt blodtryck, och om de lämnas obehandlade, kan det orsaka allvarliga komplikationer för både mamma och baby (som alla fan av Downton Abbey vet), enligt riktlinjer från American College i Obstetrik och Gynekologi. Det sker oftast i gravida kvinnor äldre än 40 år, de som bär tvillingar eller trillingar, och de som är överviktiga, ACOG rapporter.