Hur Bläckstråleskrivare Arbete

0
25

Papper och Bläck

Föregående

NÄSTA

En typisk färg bläckpatron: Denna patron har cyan, magenta och gult bläck i separata reservoarer.

HowStuffWorks.kom

Bläckstråleskrivare är ganska billig. De kostar mindre än en typisk svart-och-vit laserskrivare, och mycket mindre än en färglaserskrivare. I själva verket, en hel del av tillverkarna säljer en del av sina skrivare med en förlust. Ganska ofta, kan du hitta skrivaren till salu för mindre än vad du skulle betala för en uppsättning bläckpatroner!

Varför skulle de göra det? Eftersom de räknar på de varor du köper för att ge sin vinst. Detta är mycket på samma sätt som video game verksamheten fungerar. Hårdvara säljs på eller under kostnad. När du köper ett visst märke av hårdvara, då måste du köpa andra produkter som fungerar med maskinvaran. Med andra ord, du inte kan köpa en skrivare från En Tillverkare och bläckpatroner från Tillverkaren B. De kommer inte att fungera tillsammans.

Ett annat sätt att de har lägre kostnader är att införliva mycket av själva skrivhuvudet i själva patronen. Tillverkarna anser att eftersom skrivhuvudet är den del av skrivaren som är mest sannolikt kommer att slitas ut, ersätta det varje gång du byter tonerkassett ökar livslängden på skrivaren.

Det papper du använder på en bläckstråleskrivare i hög grad avgör bildens kvalitet. Standard kopiator papper fungerar, men ger inte lika skarp och ljus bild som papper för bläckstråleskrivare. Det finns två huvudsakliga faktorer som påverkar bildkvaliteten:

 • Ljusstyrka
 • Absorption

Den ljusstyrka på ett papper är normalt bestäms av hur grov ytan av papperet. En kurs eller grovt papper kommer att sprida ljuset i flera riktningar, medan ett glättat papper som kommer att spegla mer av ljuset tillbaka och i samma riktning. Detta gör det papper som ser ljusare ut, vilket i sin tur gör någon bild på det papper som ser ljusare ut. Du kan se detta själv genom att jämföra ett foto i en tidning med en bild i en tidning. Den släta papper av tidningen sidan reflekterar ljuset tillbaka till ditt öga är mycket bättre än grov textur i tidningen. Alla papper som är listad som ljusa är i allmänhet ett jämnare-än-vanligt papper.

Den andra viktiga faktorn i bildkvalitet är upptaget. När bläcket sprutas ut på papper, det ska vara i en tajt, symmetrisk punkt. Bläcket bör inte tas upp för mycket i papper. Om det händer, dot kommer att börja fjäder. Detta innebär att det kommer att spridas ut på ett felaktigt sätt, för att täcka ett något större område än skrivaren räknar med att det. Resultatet är en sida som ser ut något otydlig, särskilt i kanterna av objekt och text.Tänk dig att prick på vänster är på bestruket papper och pricken till höger är på låg kvalitet kopiator papper. Lägg märke till hur oregelbundna och större rätt dot är jämfört med den vänstra.

Som sagt, ludd orsakas av papper som absorberar bläck. För att bekämpa detta, hög kvalitet papper för bläckstråleskrivare är belagd med en vaxartad film som håller bläck på ytan av papperet. Bestruket papper som normalt ger ett dramatiskt bättre ut än andra papper. Det låga utnyttjandet av bestruket papper är nyckeln till högupplösta kapacitet för många av dagens bläckstråleskrivare. Till exempel, en typisk Epson bläckstråleskrivare kan skriva ut med en upplösning på upp till 720×720 dpi på standard papper. Med bestruket papper, den resolution som ökar till 1440×720 dpi. Anledningen är att skrivaren kan faktiskt flytta papper lite och lägga till en andra rad med prickar för varje normal rad, veta att bilden inte kommer att fjäder och orsaka prickar för att sudda ut tillsammans.

Bläckstråleskrivare kan skriva ut på en mängd olika media. Kommersiella bläckstråleskrivare ibland spraya direkt på ett objekt som etiketten på en flaska öl. För konsumenten att använda, det finns ett specialpapper, som sträcker sig från lim-stödda etiketter eller etiketter till visitkort och broschyrer. Du kan även få transferpapper som tillåter dig att skapa en bild och sätta upp det på en T-shirt! En sak är för vissa, bläckstråleskrivare definitivt att ge ett enkelt och prisvärt sätt att släppa loss din kreativitet.

För mer information om inkjet skrivare och relaterade ämnen, kolla in länkarna nedan.

Om Du Använder Påfyllda Bläckpatroner

På grund av kostnaden för bläckpatroner, ett stort företag har vuxit runt idé för att fylla dem. För de flesta människor, påfyllning vettigt, men det finns några saker att vara uppmärksam på:

 • Se till att refill kit är för din skrivarmodell. När du lärt dig i tidigare avsnitt, olika skrivare använder olika tekniker för att sätta bläck på papper. Om fel typ av bläck som används, det kan försämra utgång eller möjligen skada skrivaren. Medan vissa kommersiella bläckstråleskrivare använder oljebaserade bläck, praktiskt taget alla skrivbordet bläckstråleskrivare för hemmet eller kontoret har vattenbaserat bläck. Den exakta bläck sammansättning varierar kraftigt mellan olika tillverkare. Till exempel, termisk bubbla bläckstråleskrivare behöver bläck som är stabil vid högre temperaturer än piezoelektriska skrivare.
 • De flesta tillverkare kräver att du använder endast godkända bläck. Refill normalt kommer detta att upphäva garantin.
 • Medan du kan refill-patroner, vara mycket försiktig med de som har skrivarhuvudet inbyggt i patronen. Du vill inte att fylla dessa mer än två eller tre gånger, eller skriva ut huvudet kommer att börja försämras och kan skada din skrivare.

Kolla in den här sidan för några bra länkar och information om inkjet refill.

Relaterade HowStuffWorks Artiklar

 • Hur Laserskrivare Arbete
 • Hur Parallella Portar Arbete
 • Hur Seriella Portar Arbete
 • Hur Fungerar FireWire
 • Hur USB-Portar Arbete
 • Hur Fungerar SCSI
 • Hur Kopiatorer Arbete
 • Vad är TrueType-teckensnitt?
 • Vad är sublimeringsskrivare utskrift?

Fler Bra Länkar

 • Laser-och Bläckstråleskrivare Recensioner och Priser
 • Fotoskrivare Recensioner och Priser
 • PCTechGuide: Bläckstråleskrivare
 • Mikroskopiska tur av en bläckpatron
 • Resa till centrum av en bläckpatron
 • Whatis.com: Skrivare
 • Bläckstråleskrivare Huvud-Teknik
 • Hur Bläckpatroner Arbete
 • US Patent 4,532,530: Bubble jet-skrivare
 • US Patent 4,849,774: Bubble jet-apparater för ljudinspelning
 • US Patent 5,646,660: Skrivare bläckpatron med drive logic integrerad krets
 • US Patent 5,063,396: Droppar bestyckningen enhet