Hur Kryptering Fungerar

0
26

Säkerhet Kryptering

Föregående

NÄSTA

Ett krypterat dokument är omgivet av en mängd av kommersiellt tillgängliga produkter kryptering vid FBI-kontoret i Washington, D.C.

Scott J. Ferrell/Kongressens Kvartalsvis/Getty Images

Dator kryptering bygger på vetenskap av kryptografi, som har använts så länge som människor har velat hålla information hemlig. Innan den digitala tidsåldern, är de största användarna av kryptografi var regeringar, särskilt för militära ändamål.

Den grekiska historikern Plutarchos skrev, till exempel, om Spartan generaler som skickas och tas emot känsliga meddelanden med hjälp av en scytale, en tunn cylinder gjord av trä. Det allmänna skulle linda en bit pergament runt scytale och skriva sitt meddelande längs dess längd. När någon tagit bort papper från cylindern, skriva verkade vara ett virrvarr av nonsens. Men om andra allmänna emot pergament hade en scytale av liknande storlek, som han kunde vira papper kring det och lätt att läsa den avsedda budskapet.

Grekerna var också den första att använda chiffer, särskilda koder som innebär utbyten eller överföring av bokstäver och siffror.

Så länge båda generalerna hade rätt chiffer, de kunde avkoda alla meddelanden som andra skickat. För att göra meddelandet mer svårt att tyda, de kunde ordna bokstäver inne i nätet i någon kombination.

De flesta former av kryptering, användning i dessa dagar förlita sig på datorer, bara för att en människa-baserad kod är alltför lätt för en dator att knäcka. Chiffer är också mer känd idag som algoritmer, som är guider för kryptering — de ger ett sätt att skapa ett meddelande och ge ett visst intervall av möjliga kombinationer. En nyckel, å andra sidan, hjälper en person eller en dator räkna ut en möjlighet att på ett givet tillfälle.

Dator kryptering system i allmänhet hör hemma i en av två kategorier:

  • Symmetrisk-nyckel-kryptering
  • Public-key kryptering

I följande avsnitt kommer du att lära dig om vart och ett av dessa system.