Hur Kryptering Fungerar

0
16

Autentisering

Föregående

NÄSTA

Som nämnts tidigare, kryptering är processen som tar alla data som en dator skickar till en annan och kodning av den i en form som bara den andra datorn kommer att kunna avkoda. En annan process, autentisering, används för att kontrollera att den information som kommer från en betrodd källa. I grund och botten, om information som är “äkta” du vet vem som skapade den och du vet att det inte har ändrats på något sätt eftersom att person som skapat det. Dessa två processer, kryptering och autentisering, arbeta hand i hand för att skapa en säker miljö.

Det finns flera sätt att autentisera en person eller information på en dator:

  • Lösenord – användning av ett användarnamn och lösenord som ger den vanligaste formen av autentisering. Skriver du in ditt namn och lösenord när du uppmanas av datorn. Det kontrollerar par mot en säker fil för att bekräfta. Om antingen namnet eller lösenordet stämmer inte, då du inte är tillåtna längre tillgång.
  • Pass kort – Dessa kort kan vara allt från ett enkelt kort med en magnetremsa, liknar ett kreditkort, till avancerade smarta kort som har en inbyggd dator chip.
  • Digitala signaturer En digital signatur är i grunden ett sätt att se till att ett elektroniskt dokument (e-post, kalkylblad, text-fil) som är giltig. Den Digitala Signaturen Standard (DSS) är baserad på en typ av public-key kryptering metod som använder Digital Signatur Algoritm (DSA). DSS är format för digitala signaturer som har godkänts av den AMERIKANSKA regeringen. DSA-algoritmen består av en privat nyckel, känd endast av den som har skapat dokumentet (signerat), och en publik nyckel. Den offentliga nyckeln i fyra delar, som du kan läsa mer om på denna sida. Om något är ändrat i dokumentet efter att den digitala signaturen är knutna till det, det ändrar värde att den digitala signaturen kan jämföras med, vilket gör att signaturen är ogiltig.

Nyligen, mer avancerade former av autentisering har börjat att visa upp på hem och kontor datorsystem. De flesta av dessa nya system att använda någon form av biometri för autentisering. Biometri används biologisk information för att verifiera identitet. Biometrisk autentisering metoder inkluderar:

  • Fingeravtrycksavläsning
  • Retina scan
  • Inför scan
  • Röst-identifiering