Tesla namn ny styrelseordförande i uppgörelse med tillsynsmyndigheter – Canadian Business – Din Källa För Business News

0
17

DETROIT — Tesla s styrelse har utsetts till en av sina egna som ordförande för att ersätta Elon Musk, som uppfyller villkoren för ett bedrägeri uppgörelse med USA: s tillsynsmyndigheter.

Den elektriska bilen och solar panel bolagets styrelse på torsdag som heter Australian telekommunikation verkställande Robyn Denholm som ordförande med omedelbar verkan.

Denholm kommer att avgå som chief financial officer och strategi huvudet på Telstra, Australiens största telekommunikationsföretag, efter en uppsägningstid på sex månader. Hon kommer att arbeta heltid på Tesla, där hon har suttit i styrelsen sedan 2014.

Mysk kommer att kvarstå som Tesla ‘ s chief executive, som en del av uppgörelsen ta itu med den AMERIKANSKA Securities and Exchange Commission. Den AMERIKANSKA myndigheten lämnat in en stämningsansökan avseende som Mysk lurade investerare i augusti med vilseledande påståenden på Twitter om att säkra finansiering för att ta Tesla privat.

Flytta valv Denholm, 55, från relativa obemärkthet till en hög profil position för att försöka tygla Mysk och driva ett företag som kämpar för att producera fordon och tjäna pengar som det försök att flytta över världen från bränslepåfyllning transport med olja och batteridrivna elfordon.

“Jag tror på det här företaget. Jag tror på sitt uppdrag och jag ser fram emot att hjälpa Elon och Tesla-teamet uppnå hållbar lönsamhet och driva långsiktigt aktieägarvärde”, Denholm sade i ett uttalande.

Kritiker av Tesla s styrelse har sagt medlemmar saknar självständighet och att de är för nära allierade med Mysk, många genom finansiella erbjudanden. Mysk bror, Kimbal, är en av medlemmarna.

Även om Denholm verkar ha färre band till Mysk än övriga ledamöter, att hon fortfarande var på styrelsen genom många fall av bisarra beteende av Mysk, inklusive hans förvåning tweet för att ta Tesla privat, rökfria vad som såg ut som marijuana under en YouTube-intervju, och märka att en Brittisk dykare en pedofil i en tvist om räddning av Thailändska unga fotbollsspelare som var instängda i en grotta.

En bolagsstyrningsrapport expert ifrågasatte om Denholm är rätt person för jobbet, med tanke på att hon var en medlem av Tesla s styrelse för fyra år ännu inte lyckats tygla den visionära men ändå ojämn Mysk.

“Hon var där samtidigt som allt detta pågick,” sade Charles Elson, chef för corporate governance centre vid University of Delaware. “Vill du be den person som hjälpte till att få dig vilse i skogen för att hjälpa till att driva dig ut i skogen?”

Elson bolaget ska ha fört in någon från utsidan att vara ordförande, och att oavsett hur duktiga Denholm kan vara, hon har en skugga över henne för att vara på den styrelse som gjorde lite som Mysk missköter. “Du har verkligen fick en att undra”, sade han. “Inget annat VD för andra offentliga företag skulle ha överlevt detta.”

Gör Denholm en full-time stol också styrning skapar problem, eftersom hon skulle kunna bli en Tesla executive, sudda ut sin roll som en oberoende kolla på förvaltning, Elson.

E-post meddelanden som skickas till Denholm torsdagen var inte omedelbart återlämnas.

Det var lite reaktion på utnämningen från marknader torsdag. Tesla aktier ökade något till sek 349.34 i premarket handel.

Under avveckling, Tesla också är skyldig att utse två nya oberoende styrelseledamöter, och det måste se över de ibland oregelbundna Mysk inlägg om företaget på Twitter. Mysk och Tesla var tvungen att betala en $20 miljoner straff under September hantera SEK, och han kan inte återvända som ordförande för tre år.

Denholm har bilindustrin och Silicon Valley upplevelse. Hon var chief financial och operations officer på Juniper Networks för nio år, och arbetat på Sun Microsystems. Hon har också innehaft finansiella chefsposter på Toyota Motor Corp i Australien. Telstra är det största telekom företag i Australien.

På Twitter torsdag morgon Mysk skrev att han har stor respekt för Denholm. “Ser mycket fram emot att arbeta tillsammans,” skrev han. “Hon har gjort betydande bidrag som en Tesla styrelseledamot under de senaste fyra åren kan hjälpa oss att bli ett lönsamt företag,” Mysk sade i ett företag uttalande.

Tesla tjänat $311.5 miljoner euro netto vinst under tredje kvartalet, att leverera det första steget av ett löfte från Mysk att lägga en hållbar vinst. Det var bara tredje gången som Tesla har publicerat ett kvartalsresultat i sin åtta-åriga historia som ett aktiebolag och första gången på två år. Telsa har aldrig rapporteras i en årlig vinst.

Ett stort hopp i Teslas resultat av sin mass-market-Modell 3 bil som drivs genombrott. Tillverkning öka och inbringande kvartalet är två saker som Mysk lovade skulle hända.

Bortsett från att utse en ny ordförande under avveckling, Tesla var skyldig att utse två nya oberoende ledamöter till sin styrelse. Syftet är att ge en starkare tillsyn för att matcha Tesla ‘ s växande betydelse och marknadsvärde.

Mysk, vars namn är praktiskt taget oskiljaktiga från Tesla, har en impulsiv strimma som orsakade problem när han twittrade i augusti att han hade “finansieringen säkrad” för att ta Tesla privat på $420 per aktie när ingen sådan affär hade arbetat ut.

Som drog uppmärksamhet från SEK eftersom tweet drivit upp Tesla aktiekurs och skadat kort-säljare som satsar på att aktien skulle falla.

Som en del av Musk förlikning med SEC, Tesla också är tänkt att följa Twitter-inlägg som han gör, om de är relaterade till utvecklingen på företaget. Men även efter uppgörelsen presenterades, Mysk hånade byrån, kallar det för “Shortseller Anrikning av Kommissionen” innan snidely berömma den för “gör otroliga arbete.”

Tom Krisher, Associated Press