Hur kommer datorerna kommer att utvecklas under de kommande 100 åren?

0
32

Ubiquitous Computing

Föregående

NÄSTA

Enheter som Microsoft Surface driver datorer till nya miljöer.

AP Photo/Jae C. Hong

Ett populärt tema i science fiction-berättelser utspelar sig i framtiden är ubiquitous computing. I denna framtid, datorer har blivit så liten och genomgripande att de finns i praktiskt taget allt. Du kan ha datorn sensorer i golvet som kan övervaka din fysiska hälsa. Datorer i din bil som kan hjälpa dig när du kör till jobbet. Och datorer praktiskt taget överallt spåra dina rörelser.

Det är en vision av en framtid som är både spännande och skrämmande. Å ena sidan, datornätverk skulle bli så robust att vi skulle alltid ha en snabb, tillförlitlig anslutning till Internet. Du kan kommunicera med vem du vill oavsett var du var, med inga bekymmer om avbrott i tjänsten. Men å andra sidan skulle det också bli möjligt för företag, myndigheter eller andra organisationer för att samla in information om dig och hålla koll på dig vart du än går.

Vi har sett steg mot ubiquitous computing under det senaste decenniet. Kommunala Wi-Fi projekt och 4G-teknik som LTE och WiMAX har utökat nätverk långt utanför de av fast maskiner. Du kan köpa en smartphone och tillgång petabyte av information på World Wide Web i några sekunder. Sensorer i trafik stoplights och biometriska enheter kan upptäcka vår närvaro. Det kan inte vara länge innan nästan allt vi kommer i kontakt med har en dator eller sensor inuti det.

Vi kan också se massiva förändringar i användargränssnittet teknik. För närvarande har de flesta datorer kan lita på fysisk ingång-gränssnitt som en datormus, tangentbord, spårning pad eller annan yta, på vilken vi in kommandon. Det finns även datorprogram som kan känna igen din röst eller spåra dina ögonrörelser för att utföra kommandon. Forskare och neurologer arbetar på olika hjärna-dator-gränssnitt som kommer att tillåta människor att manipulera datorer med enbart sina tankar. Vem vet? Datorer i framtiden kan reagera sömlöst med våra önskningar.

För att extrapolera ut till 100 år är svårt. Tekniska framsteg är inte nödvändigtvis linjär eller logaritmisk. Vi kan uppleva årtionden av framsteg följt av en period där vi gör mycket små framsteg som vi stöta upp mot oförutsedda hinder. Å andra sidan, enligt några futurister, det kan finnas någon meningsfull skillnad mellan datorer och människor inom 100 år. I den världen, vi kommer att omvandlas till en ny art som kan förbättra på sig i en takt som är ofattbara för oss i vår nuvarande former. Oavsett vad framtiden kan hålla, det är ett säkert kort att anta de maskiner som vi lita på kommer att vara mycket annorlunda från dagens datorer.

Läs mer om dator-teknik genom att följa länkarna nedan.

Relaterade HowStuffWorks Artiklar

 • Hur Datorer Fungerar
 • Hur Moores Lag Fungerar
 • Hur DNA-Datorer Kommer att Fungera
 • Hur Kvantdatorer Arbete
 • Hur Allestädes Närvarande Nätverk Kommer Att Arbeta
 • Hur Hjärna-Dator-Gränssnitt Arbete
 • Vad är teknologisk singularitet?

Fler Bra Länkar

 • Singularity.com
 • Optisk Dator Nyheter
 • Centrum för kvantdatorer

Källor

 • Ben, Simone och Matias Castro. “En Kort Historia av Quantum Computing.” Imperial College, London, Institutionen för Datavetenskap. 1997. http://www.doc.ic.ac.uk/~nd/surprise_97/tidning/vol4/spb3/
 • Dubash, Michael. “Moore’ s Lag är döda, säger Gordon Moore.” Techworld. Den 13 April 2005. (17 mars 2010) http://news.techworld.com/operating-systems/3477/moores-law-is-dead-says-gordon-moore/
 • MIT. “Center för Extrema kvantinformation (xQIT), MIT.” TechNews. Mars 2007. (Mars 18, 2010) http://www.technologynewsdaily.com/node/6280
 • NASA. “Med ‘Natur’ s Verktygslåda, ” en DNA-Dator Löser ett Komplext Problem.” 14 mars, 2002. (Mars 18, 2010) http://www.jpl.nasa.gov/releases/2002/release_2002_63.html
 • Purdue Nyheter. “Purdue forskare sträcka DNA-chip, lägga spår för framtidens datorer.” Oktober 2003. (Mars 18, 2010)http://news.uns.purdue.edu/html4ever/031007.Ivanisevic.DNA.html
 • Science Daily. “Optisk Dator Närmare: Optisk Transistor Tillverkad Av En Enda Molekyl.” Juli 3, 2009. (17 mars 2010) http://www.sciencedaily.com/releases/2009/07/090702080119.htm
 • Science Daily. “Supersnabba Datorer I Framtiden.” Sept. 3, 2009. (Mars 18, 2010) http://www.sciencedaily.com/releases/2009/09/090901082855.htm