Robotar, gå, tala, häll öl och ta över CES-tech-show – Canadian Business

0
16

LAS VEGAS — Robotar att gå, prata, häll öl och spela pingpong har tagit över CES gadgeten visar i Las Vegas igen. Bara inte förvänta sig att hitta i ditt hem någon gång snart.

De flesta hem robot ventures har misslyckats, i del eftersom de är så svårt och dyrt att designa till en nivå av intelligens som konsumenterna kommer att ha nytta av, säger Bilal Zuberi, robotik-orienterade riskkapitalist på Lux Kapital. Men det betyder inte att hålla företag från att försöka.

“Roboticists, antar jag, kommer aldrig ge upp sin dröm att bygga Rosie, säger Zuberi, med hänvisning till den humanoida piga från “The Jetsons.”

Men det finns lite hopp för andra. Frank Gillett, en teknisk analytiker på Forrester, säger robotar med mer fokuserade uppdrag som gräsklippning eller leverera cheeseburgare står en bättre chans att hitta ett användbart nisch.

ROBOTAR ATT LEVERERA

Det finns så många leverans robotar på CES att det är lätt att föreställa sig att vi alla kommer att snubbla över dem på trottoaren eller i hiss — innan lång. Zuberi säger att det är bland den nya roboten trender med de mest lovande eftersom området är att utnyttja en del av samma framsteg som makt självstyrande bilar.

Men det är svårt att säga vilka — om några — kommer fortfarande att vara runt i ett par år.

Segway Robotics, en del av samma företag som gör elektrisk hyra skotrar för Kalk, Hoppa och Fågel, är den senaste att komma in i leverans-spel med en ny maskin det samtal Loomo Leverans. Hjul office robot kan undvika hinder, styrelsen hissar och leverera dokument till en annan våning.

Ett liknande kontor kurir som kallas Holabot presenterades av Kinesiska start Shenzhen Pudu Teknik. VD Felix Zhang säger att hans företag redan har en meritlista som säljer robotar i Kina, där dess Pudubot robot som ser ut som hyllor på hjul — navigerar livliga restauranger som en typ av robot som servitör.

Nästan alla av dessa robotar använder en teknik som kallas visual SLAM, kort för samtidig lokalisering och kartläggning. De flesta är hjulförsedda, även om det finns extremvärden — såsom en från tyska företaget Continental automotive, som vill distribuera gående robot hundar att bära paket från self-driving skåpbilar till bostäder framför dörrar.

En leverans robot behöver både sofistikerad självständighet och en fokuserad uppdrag att stå ut från mängden, säger Saumil Nanavati, chef för affärsutveckling för Robby Teknik. Hans namne robot färdas ner trottoarer som en “butik på hjul.” Företaget nyligen samarbetat med PepsiCo att leverera snacks runt en California university campus.

ROBOTAR FÖR HUNDAR

Gör människans bästa vän i behov av en robot pal av sin egen? Vissa startups tänka så.

“Det finns ett stort problem med separationsångest, fetma och depression hos husdjur, säger Bee-åh Kim, marknadschef för robotics fast Varram.

Bolagets $99 robot är i huvudsak ett rörligt behandla dispenser som motiverar husdjur för att jaga runt. En hjord av små, hantel-formade robotar zoomat runt en penna på visa — om det inte fanns någon hund eller katt konferensdeltagare att visa hur maskinerna fungerar.

Varram robot tar två timmar att ladda och kan köra för 10 timmar — precis tillräckligt med tid för att möjliggöra en pet skuldtyngd mänskliga följeslagare att komma hem från jobbet.

ROBOTAR PÅ MOR-ELLER FARFÖRÄLDER TITTA PÅ

Samsung kommer med en robot som kan hålla sitt öga på mor-och farföräldrar.

Den rullande robot som kan prata och har två digitala ögonen på en svart skärm. Den är utformad för att spåra läkemedel seniorer ta, mäta blodtryck och ring 911 om den upptäcker ett fall.

Samsung ville inte säga när Samsung Bot-och Sjukvård skulle vara tillgängliga, men vissa företag att liknande idéer i handling. Israeliska företaget Intuition Robotics används CES för att meddela den kommande kommersiella lanseringen av ElliQ, en robotliknande röst assistent som kan sitta på slutet tabeller och hjälpa äldre vuxna kommunicera med anhöriga utan att behöva fippla med en dator.

ROBOT VÄNNER

Lovot är en enkel robot med bara ett syfte — att göra sin ägare nöjd.

Det kan inte bära på långa konversationer, men det är fortfarande social — närmar sig människor så att de kan interagera, flytta runt ett utrymme för att skapa en digital karta, svara för att bli omfamnade.

Lovot horn-formade antenn — med en 360-graders kamera — känner sin omgivning och detekterar riktningen av ljud och röster.

Lovot är en skapelse av Groove X VD Kaname Hayashi, som tidigare arbetat på SoftBank är Peppar, en humanoid robot som hastigt dök upp i några AMERIKANSKA köpcentra för två år sedan. Hayashi ville skapa ett verkligt samband mellan människor och robotar.

“Detta är bara stödja ditt hjärta, vår motivation, säger han.

___

AP video journalisten James Brooks bidragit till denna rapport.

___

Denna berättelse har korrigerats för att säga att robotar häll öl, snarare än att brygga.

Matt O ‘ Brien Och Joseph Pisani, Associated Press