Små kaféer hjälpa ägarna att spara på hyra i hög kostnad Toronto, Vancouver – Canadian Business

0
13

VANCOUVER — Kunder som inte arbetar i den byggnad som inrymmer Kento Kitayama s lilla café nära Vancouver Gastown grannskapet bättre vara beredd att betala för avhämtning. Han kan bara ta beställningar genom ett litet fönster med utsikt mot trottoaren.

Iktsuarpok Eller Stå, som öppnade i slutet av förra månaden, har inga sittplatser och sparsam inredning. Kitayama kan stå i mitten av ungefär 17 kvadratmeter stor butik och nå ut till touch diskbänk, kylskåp och hyllor, disk, och en espressomaskin att markera den butiken gränser utan att flytta.

Café påminner delägare av hur tobak i butikerna säljs varor i sitt hemland Japan, men passar även för hans budgetrestriktioner. Kitayama och andra företagare utmanas av höga hyror i Kanada är två dyraste bostadsmarknaden vänder sig till kreativa lösningar i små utrymmen för att öppna caféer som annars inte skulle vara lönsamma.

För en typisk 85-kvadratmeter café utrymme i staden, Kitayama sa att han skulle förmodligen betala ca 3 000 kr per månad. Det är för dyr för sitt nya företag.

Robust uppgifter om genomsnittliga finansiella leasingavtal priser i Kanada finns inte, men några siffror hjälpa till att skapa en känsla av marknaden.

I oktober förra året, Toronto genomsnittliga kommersiella arrendeavgift per kvadratmeter var $21.31, enligt Toronto Fastigheter Styrelse — en minskning med 1,1 procent jämfört med samma månad år 2017. Men som inkluderar alla återförsäljare, och data är en del av endast 40 summa leasing transaktioner som månad där priset var avslöjade.

Tre av de fyra dyraste viktigaste gatorna i Kanada i Toronto och Vancouver, enligt en årlig rapport från Cushman & Wakefield. Bolaget spår nästan 450 av de bästa retail gatorna i 65 länder. I juni 2018, hyror på Toronto Bloor Street var $300 per kvadratmeter och $100 på Queen Street West. I Vancouver Robson Street hyrorna i genomsnitt $183.

En hög och stigande hyror har orsakat flera restauranger i både städer att slutaren sina dörrar under de senaste åren.

Wild Rice Marknaden Bistro i New Westminster, B. C., tjänat sitt sista beskyddare på nyårsafton.

“Vi är alla bekanta med våra höga levnadskostnader, vilket avspeglas i ökade hyror, ökande matpriser och svårigheten att rekrytera och behålla personal,” innehavaren Andrew Wong skrev i en not till kunder, lägga till restaurangen “är inte längre gångbart i vårt nuvarande ekonomiska klimatet.”

Leasing priser också utgöra ett stort hinder för nya hoppfulla som Kitayama, som har sin tur att mindre skala i ett försök att trimma start-up kostnader.

Iktsuarpok Eller Stå kan vara den nyaste lilla butik, men det är inte det minsta i landet.

Joshua Campos tror att hans mindre än två kvadratmeter stor butik (ungefär en dubbel madrass) kan vara den minsta i världen. Han har ansökt om Guinness world record, men har ännu inte hör av sig igen.

Kaffe Lab, som öppnade för cirka sju månader sedan, är verksamt i ett fönster i en liten vrå av Toronto byggnad. Golv-till-tak av glas låter nyfikna förbipasserande eller kunder ser en anställd förbereda drycker inne.

Campos, som tidigare drev ett cafe ute i en bokhandel tills hyresvärden säljs byggnaden, märkte en “hyra” skylt i fönstret vad är nu hans nya café.

Hyresvärden först avvisade Campos idé, säger hyresavtalet tecken var för ett kontor i en annan del av byggnaden. Men Campos kvarstod och så småningom hyresvärden vika.

“Tanken är bara att hålla overhead super low”, sade han.

Det kom med några logistiska utmaningar. Han var tvungen att hitta mindre espressomaskiner för att passa utrymmet, samtidigt som dricker kvalitet. Endast en anställd kan arbeta på en gång, och den kalla vintern saktade företag som kunder reagerade på idén väntar utanför för sina koffein fixa.

Campos har ansökt om en uteplats licens och planer på att bygga en ungefär fem till nio kvadratmeter uppvärmd kapsling.

En annan Toronto coffeeshop, Nugget, är inrymt i ett före detta garage inbäddat mellan två byggnader.

Delägare Jake Holton hyrde bifogade byggnaden för att öppna en annan plats av hans pizza kedja, By Pizza, och frågade hyresvärden om de brydde sig om han ombyggt garage till ett annat matställe.

Ungefär 15 kvadratmeter café öppnade juli 2017, delvis för att kompensera för hyra för pizzeria, sade Holton.

För ett så litet utrymme, men månadsavgiften är låg. Holton driver en annan coffeeshop, Nav Kaffe, som är betydligt större med ca 25 platser. The Nugget, träffande heter för sin storlek, betalar omkring en sjättedel i hyra i jämförelse.

“Det är inte ens i närheten”, sade han.

Medan billigare hyra kan vara en del av affärsplanen, att dessa utrymmen kan bli en hit med kunder på grund av deras unika former.

I sociala medier ålder där Instagrammers jakten på den perfekta bilden av upprörande mat eller nödvändiga fonder, en pint-sized coffeeshop kan skapa buzz och dra en folkmassa.

“Folk älskar det,” sade Holton, att lägga till flera människor sluta med dagligen och coo över Liliput-café.

“Folk verkar älska nyhet för att bara ha som en liten walk-up disk.”

 

Följ @AleksSagan på Twitter.

Aleksandra Sagan, Den Kanadensiska Pressen