Vad är framtiden för Internet?

0
11

Nätneutralitet och Egenutvecklade Plattformar

Föregående

NÄSTA

Kunde egenutvecklade plattformar och enheter splinter Internet?

Comstock/Comstock/Thinkstock

En strid har bryggning under de senaste decennierna. Denna kamp utkämpas av förespråkare för och motståndare till begreppet nätneutralitet. Nätneutralitet är en övergripande term som täcker många begrepp. Bland dessa är tanken att alla ska ha möjlighet att få tillgång till allt på Internet lika mycket, oavsett vilka tjänster de använder.

Vissa Internet-leverantörer (Isp) motsätta sig denna filosofi. Det ger dem mindre kontroll över sina egna tjänster. Om en ISP kan hitta erbjudanden med innehållsleverantörer, det skulle kunna ge företräde till sin partner. Låt oss titta på ett exempel.

Du har prenumererat på ISP A. Detta ISP har träffat en överenskommelse med webbplatsen X. Enligt detta avtal, ISP A: s kunder kan besöka webbplatsen X med den snabbaste anslutningarna i ISP ETT nätverk. Webbplats Y är en konkurrent till webbplatsen X. Som en del av affären, ISP: EN saktar ner — eller kanske till och med förhindrar — trafik till webbplatsen Y. Kunder tenderar att besöka X än Y eftersom de kan få det snabbare. Som ett resultat, webbplats Y lider på grund av låg trafiken.

Om vi utöka exempel, blir det ännu värre. Tänk dig ett Internet där de webbplatser som du kan besöka beror helt och hållet på vilken INTERNETLEVERANTÖR du har. På vissa marknader, som du kanske inte ens har ett val av INTERNETLEVERANTÖR-ett företag som kan dominera den lokala marknaden. Det betyder att du är fast med vad åt ISP beslutar att bevilja dig. Det är i motsats till den anda av nätneutralitet.

Egenutvecklade plattformar kan också vara ett hot mot Internet. Enheter som spelkonsoler, smartphones och underhållning system är att locka till sig utvecklarna för att skapa Internet-applikationer. Men medan dessa program ge-enheter ytterligare funktionalitet, de är också att skapa splittring på Internet. Som varje plattform blir mer låst, utvecklare har att välja vilka plattformar för att stödja.

I slutändan innebär det att ägarna av dessa enheter kommer att ha en annorlunda upplevelse när du ansluter till Internet. Om denna trend fortsätter kan det bli svårt att ha ett meningsfullt samtal om Internet — varje persons perspektiv kommer att vara formade av de enheter som han eller hon använder.

Det kan visa sig att öppna plattformar får mest stöd och överleva sina egna kollegor. Men det skulle kunna vara en långsiktigt resultat. För de närmaste åren, vi kommer sannolikt se mer låst system för att komma åt Internet.

Hur kan Internet förändrar oss?