Hur Kylare Arbete

0
16

NÄSTA SIDA

Kylflänsarna är utformade för att förhindra att dagens högteknologiska datorer från över värme. Se mer av datorns hårdvara bilder.

Hemera/Thinkstock

Även om termen kylflänsen förmodligen inte är något de flesta människor tänker på när de hör ordet dator, som det bör vara. Utan kylare, moderna datorer kunde inte köra på de hastigheter som de gör. Precis som du svalka dig med en kall flaska Gatorade efter en hög inverkan träning, kylare kyler ner din dators processor efter det kör flera program på en gång. Och utan en kvalitet kylflänsen, din dator processorn är på risken för överhettning, som kan förstöra hela ditt system, kostar hundratals, kanske tusentals dollar.

Men vad exakt är en kylfläns och hur fungerar det? Enkelt uttryckt, en kylfläns är ett objekt som sprider värmen från ett annat objekt. De är oftast används i datorer, men finns också i mobiltelefoner, DVD-spelare och till och med kylskåp. I datorer, en kylfläns är en bilaga till ett chip som förhindrar chip från överhettning och, i moderna datorer, det är lika viktigt som någon annan komponent.

Om du inte är mycket tekniskt kunniga, tror på kylflänsen som en bil radiator. På samma sätt som en radiator drar bort värme från bilens motor, en kylfläns drar bort värmen från din dators centralenhet (CPU). Kylflänsen har ett värmeledare som transporterar bort värmen från PROCESSORN till fenor som ger en stor yta för värmen att försvinna ut i resten av datorn, alltså både kyla kylflänsen och processorn. Både en kylfläns och en radiator kräver luftflöde och därför har både fans byggdes.

Före 1990-talet, kylare var oftast bara behövs i stora datorer där värmen från processorn var ett problem. Men med införandet av snabbare processorer, kylare blev viktigt i nästan varje dator eftersom de tenderar att överhettas utan stöd av kylning mekanism.

På nästa sida kommer vi att ta en titt på några olika typer av kylare, liksom de vetenskapliga principer som förklarar hur de fungerar.