Hur Kylare Arbete

0
25

Att välja en kylfläns

Föregående

NÄSTA

När du köper en dator, oavsett om det är en Dell, Sony eller en HP, kylflänsen är redan installerat. Dock, om du bygger din egen dator, det finns vissa faktorer som du måste tänka på när man väljer rätt kylflänsen. Eftersom du har så många alternativ när man väljer en processor, bara vara säker på att den termiska effekt av processor du köpa matchar termisk hantering kapacitet på kylflänsen du köper. För att avgöra kylflänsen prestanda som krävs av processor du köper, du behöver veta tre saker:

 • Den högsta tillåtna fall temperatur (hur varmt det faktiska fall av datorn kan få utan skador)
 • Den maximala effektförbrukningen av processor
 • Den högsta tillåtna tilloppstemperaturen för att kylflänsen

Dessa siffror bör vara i ägarens handbok. När du har dessa, de kan anslutas till en matematisk formel för att bestämma den kylfläns som krävs av din processor. Den takt i vilken kylflänsen överför värme från processorn till luft kallas termisk resistens. För att hitta den termiska resistansen som behövs för processor, du dra maximal temperatur på inkommande från det maximala fallet temperatur och dela den siffran med en maximal effektförbrukning på processorn. Den termiska resistansen mäts i grader Celsius per watt (C/W).

Låt oss till exempel säga att du köper en processor med en högsta tillåtna fall temperatur av 70 grader Celsius (158 grader Fahrenheit). Dess högsta tillåtna tilloppstemperaturen är 36 grader Celsius (96.8 grad Fahrenheit) och det tillåter en maximal motoreffekt på 110. Formeln ser ut så här:

R = (70-36) / 110

R = 0.31 K/W

Därför, när du köper en kylfläns för denna processor, bör du se till att dess termiska resistansen är inte högre än 0.31. Det går bra att använda en kylfläns med denna processor som har en lägre termisk resistans än 0.31. Detta kommer bara att förbättra kylningen. Men, så som är fallet med någon kylfläns, du ska aldrig köpa ett med en högre termisk resistans än vad som krävs av din processor.

Snabb och Fet Installation

När du köper en kylfläns, det levereras med monteringsanvisning. Vad kan de inte berätta är vikten av att använda en termisk gränssnitt material. Termisk gränssnitt material placeras mellan processorn och kylflänsen för att möjliggöra för bästa möjliga överföring av värme. Vanligtvis, detta material kommer i form av fett, med en bas av koppar, aluminium eller annan starkt ledande material. En annan typ av gränssnitt som kallas fas-ändra material eftersom det blir tunnare i takt med att temperaturen stiger, gör värmen att strömma in i små utrymmen mellan processorn och kylflänsen. Dessa material är inte som ledande som fett, men inte tenderar att spilla så ofta. Någon termisk gränssnitt är bättre än att installera kylflänsen torr.

Relaterade Artiklar

 • Hur Vätskekyld Datorer Arbete
 • Kan datachips vara luftkonditionerade?
 • Hur till Hålla Din Bärbara dator Sval
 • Vad orsakar laptop batterier överhettas?
 • Hur Datorer Fungerar

Fler Bra Länkar

 • Kylfläns-Guide
 • Hur till ändra din dators kylfläns
 • Rengöra en laptop kylare.

Källor

 • Mueller, Scott. “Uppgradering och Reparation av pc-Datorer” Pearson Education, Inc. 2010
 • Dagan, Barry. “För Effektivare Kylning, Försök Utspärrade Pin-Fin Kylflänsar.” Elektronisk Design. s. 61-62. Mars 27, 2008
 • “Allan, Roger. “Tillbaka till Coola Skola.” Elektronisk Design. s. 47-54. Okt. 12, 2006
 • “Carbon Nano Material Ger Bättre Kylning Än Koppar.” Electronics Weekly. Frågan 2355, s.17, Okt. 8, 2008
 • Maydanik, Jurij F. Vershinin, Sergey V. Korukov, Michail A. Ochterbeck Jay M. “Miniatyr Loop Värme Rör-Ett Lovande Sätt för Kylning av Elektronik.” IEEE TRANSACTIONS ON KOMPONENTER OCH FÖRPACKNINGAR TEKNIK , VOL. 28, NR. 2 p.290 juni, 2005
 • Steinbrecher, Tillmann. “Kylflänsen Guide: Information om Kylflänsar, Del 1” 10 Mars, 2010. http://www.heatsink-guide.com/content.php?content=compound.shtml
 • Norley, Julian. “Grafit Kylflänsar: Som Koppar Utan Vikt.” Power Electronics Technology. 5/1/2005. Nås 12 Mars, 2010. http://powerelectronics.com/mag/power_graphite_heatsinks_copper/
 • Hermans-Killam, Linda. Daou, Doris. “Cool Kosmos: Hur Fungerar Värmen Resa.” Mars 22, 2010. http://coolcosmos.ipac.caltech.edu/cosmic_classroom/light_lessons/thermal/transfer.html