Hvad Er Verdens Hurtigste Computer?

0
377

Næste

For at sætte tingene i perspektiv, lad os starte med den computer du sidder på dit skrivebord — den computer, du bruger på en dag-til-dag basis, til at surfe på internettet, håndtere regneark, dokumenter, etc. De fleste mennesker har noget, som en Pentium computer, der kører Windows, eller en Macintosh. En computer som denne kan udføre cirka 100 millioner instruktioner per sekund. Netop din maskine kan være dobbelt så hurtigt eller halvt så hurtigt, men det er ballpark.

Den hurtigste computer i verden er meget hurtigere end det, og det sidder lige på toppen af dine skuldre! Den menneskelige hjerne er et fantastisk computerenhed og hurtigste processor til rådighed lige nu. Lad mig give dig et eksempel:

Din stationære computer, er lige begyndt at komme til det punkt, hvor det kan “forstå” tale og tage diktat, oversætte udtalte ord ind skrevne ord. Det kan kun forstå en højttaler, og at taleren har til at træne det i omkring 20 minutter, og diktat software vil stadig gøre en masse fejl. Så 100 millioner instruktioner per sekund kan knap nok håndtere diktat.

Din hjerne, på den anden side, kan forstå som helst antal af højttalere. Det kræver ingen uddannelse og vil gøre nul fejl. Det kan endda være i stand til at forstå flere sprog! Og behandling af tale-del af din hjerne er blot en lille del af hele pakken — din hjerne kan også behandle komplekse visuelle billeder, kontrol hele din krop og forstå de begrebsmæssige problemer og skabe nye ideer. Din hjerne består af omkring en billioner celler med 100 billioner forbindelser mellem disse celler. Vi kan tage et groft skøn og sige, at det er håndtering 10 billioner instruktioner per sekund, men det er virkelig svært at sige.

I 2006 TOP500-liste, der rangerer supercomputere af hastighed, de tre øverste supercomputere er som følger:

  1. IBM ‘ s BlueGene/L – 360 teraflops
  2. IBM ‘ s BGW – 115 teraflops
  3. IBM ‘ s ASC Lilla – 93 teraflops

En anden supercomputer kaldet MDGrape-3, der er bygget af den Japanske virksomhed RIKEN, har en teoretisk hastighed på højst 1 petaflop (1 guadrillion operationer per sekund), hvilket er tre gange hurtigere end den BlueGene/L. Men MDGrape-3 ikke kan køre den officielle ranking software på TOP500 listen, så BlueGene/L er stadig i toppen af den liste på 360 milliarder operationer i sekundet, hvilket er temmelig hurtigt … men det er stadig ikke så hurtig som din hjerne.