Air Canada är $520M bud för Transat osannolikt att skada resenärer, observatörer säger – Canadian Business

0
14

Konsumenterna kommer sannolikt att se lite förändring i deras resa val eller biljett priser om Air Canada köper Transat Inc., branschanalytiker fredag.

De tillade att det är osannolikt att en annan budgivare som kommer att rubba den föreslagna fusionen, inte heller är det sannolikt att lägga sig i bakhåll genom krävs recensioner av federal transport och konkurrens tillsynsmyndigheter.

Aktier i moderbolaget flygbolaget Air Transat var lite förändrats fredag efter att ha stigit mer än 13,4 procent på torsdagen till en slutkurs på $12.

Det är en dollar mindre än $13 per aktie, sek 520 miljoner erbjuda Air Canada meddelade torsdag, så det sa att det hade gått in i en 30-dagars exklusiva arrangemang med Transat att försöka förhandla om sitt köp.

Air Canada aktier, under tiden, steg med 1,6 procent till 3 pm EDT på fredagen till en ny all-time high på $41.04.

“Vi räknar inte med ett högre bud,” sade analytiker Kevin Chiang av CIBC World Markets i en rapport.

Han sade erbjudandet innebär en premie om 148 procent under 20-dagars genomsnittlig aktiekurs före Transat meddelade den 30 April som det var i diskussioner med namnlösa parter för en potentiell försäljning.

Vissa observatörer sade torsdag att de är rädda för att ett lyckat försök kommer att resultera i färre valmöjligheter och högre biljettpriser men AltaCorp Kapital analytiker Chris Murray sade på fredagen att det är mer sannolikt att en utbyggnad av vägar.

“När det gäller konkurrens och prissättning, kan jag inte se den kombination som påverkar konkurrensen, eftersom du fortfarande har ett antal Kanadensiska konkurrenter inklusive WestJet och den nya Ulcc (ultra-low-cost carriers), inklusive Flair Flygbolag, såväl som internationella, flygbolag”, sade han i ett e-postmeddelande.

Transat erbjuder paketresor, hotell vistelser och flygresor under Transat och Air Transat varumärken, med ett primärt fokus på den transatlantiska marknaden under sommaren och solen destinationer i vinter.

Tidpunkten för Air Canada tillkännagivandet var förmodligen kopplat till förra måndagens nyheter som Toronto-baserade Onex Corp hade träffat en överenskommelse att köpa Calgary-baserade WestJet Airlines Ltd. för ca 3,5 miljarder dollar, vilket ger en finansieringskälla för tillväxten, sade självständigt flygbolag med analytiker Rick Erickson.

Men inte heller förväntas att skada resenärer.

“Vi kommer att se en mycket liten förändring i termer av konsumentnytta och jag se lite, om något alls på kostnaden framsidan”, sade han.

Han tillade att han inte vet av någon inhemsk part som kan ha råd att bjuda Air Canada, och påpekade utländskt ägande av någon Kanadensiska flygbolaget är begränsat till 49 procent, vilket gör att ett bud från utanför Kanada osannolikt.

Resor konsumenter bör inte oroa dig för brist på konkurrens om de två flygbolag meddelanden gå framåt, säger Wendy Paradis, ordförande för Association of Kanadensiska resebyråer.

“Jag tror vi behöver verkligen titta på vad som händer, uppmärksamma, men jag tror att, att ha två riktigt starka bärare i Kanada, har det fortfarande kommer att finnas massor av val,” sade hon.

Hon tillade Kanadas andra charterbolag som Sunwing och Sunquest kommer att fortsätta att erbjuda konkurrens på Transat semester rutter.

På transatlantiska rutter i sommar, Air Canada har 42 procent av den totala industrin flygstolar och Transat har 18 procent för en potential i kombination 60 procent, skrev National Bank analytiker Cameron Doerksen i en rapport.

Men han påpekade att nya konkurrenter växer i Kanada-Europa-marknaden, inklusive WestJet och flera Eu-baserade fritid-fokuserad transportörer.

Transaktionen skulle resultera i en kombination Västindien och Mexiko solen destination marknadsandel på 46 procent för Air Canada, tillade han.

“Vi ser solen destinationer som mindre av ett problem eftersom det fortfarande skulle vara två stora och etablerade konkurrenter på Sunwing och WestJet Semester, plus att det finns inget som hindrar nya aktörer (inklusive potentiella nya ULCC start-ups i Kanada) kommer in på dessa marknader, säger Doerksen.

Affären ger för en paus avgift på $15 miljoner euro som betalas av Transat om man godtar en överlägsen erbjuda.

 

Följ @HealingSlowly på Twitter.

 

Företag i den här berättelsen: (TSX:TRZ, TSX:AC, TSX:WJA)

Dan Healing, Den Kanadensiska Pressen