Bombardier säljer regional jet företag att Japanska företaget Mitsubishi – Canadian Business

0
11

MONTREAL — Bombardier Inc. meddelade på tisdagen en del att sälja sina regionala jet programmet till Mitsubishi Heavy Industries Ltd. för US$550 miljoner euro, cementering av plan-och-tåg maker ‘ s exit från det kommersiella flyget.

Den slutgiltiga överenskommelsen banar väg för Bombardier att fokusera på sin järnväg och business jet enheter, som tog en kombination US$1,2 miljarder i vinst före räntenetto och skatter (EBIT) förra året, jämfört med US$755 miljoner i RÖRELSEVINST och-förluster från den kommersiella flygplan segment.

Mitsubishi, som också kommer att anta skulder totalt cirka US$200 miljoner, kommer att förvärva underhåll, support, reparation, försäljning och marknadsföring, aktiviteter för CRJ-Serien flygplan.

Affären omfattar de tjänster och stödja nätverk ligger i Montreal och Toronto och dess service center i Bridgeport, W. Va., och Tucson, Arizona.

“Anställda som arbetar i dessa områden kommer att ansluta sig till MHI när godkännande har mottagits,” sade Mitsubishi taleskvinna Leanne Denman. Det betyder arbetstillfällen i ca 1 400 av de 1 600 medarbetare som jobbar på CRJ — nästan hälften är i Kanada — visas säker lång sikt.

Mindre klart är vad som kommer att hända med Bombardier 400 CRJ produktion arbetstagare i Mirabel, Que., tre decennier efter att programmet först tog fart.

“Alla indikationer, som kommer att vara i slutet av detta program på produktionsnivå,” sade David Chartrand, talesman för den Internationella Sammanslutningen av Maskinister och Aerospace Workers union. “För mig, det är slutet av en era.

“Vi kommer att göra allt vi kan för att hålla människor här”, säger han till Canadian Press, lägga till att produktionen arbetstagare kan flyttas över till andra enheter — något Bombardier bekräftat som en möjlighet.

“Med tanke på nuvarande ökning av den Globala 7500 och A220-program, vi är övertygade om att vi kommer att kunna behålla dessa anställda i Quebec flygindustrin bortom 2020,” Bombardier talesman Simon Letendre sade i ett e-postmeddelande.

Verkställande Alain Bellemare föreslog samma vid en presskonferens i Mirabel tisdag.

“Jag tror att vi har hittat rätt lösning vid rätt tidpunkt”, sade han.

Bombardier kommer att fortsätta att montera den nuvarande CRJ eftersläpning — för närvarande 42 flygplan — på uppdrag av Mitsubishi, med produktion förväntas slutföras under den andra halvan av 2020.

“Det är bara den sista spiken i kistan för Bombardier kommersiella flygplan”, säger Robert Kokonis, ordförande i Toronto-baserat konsultföretag AirTrav Inc.

När en kassako för Montreal-baserade företag, CRJ nu kämpar för att generera vinst. För de senaste fem åren, Embraer SA E175 narrow-body flygplan har dominerat den AMERIKANSKA marknaden, där majoriteten av regionala jetplan säljs.

Bombardier nyligen sålt sin Q400 turboprop-verksamhet till ett dotterbolag i Longview Aviation Capital Corp. för cirka 250 miljoner kronor i nettobehållning.

Transport företag är att placera fokus på sin business jets — såsom den Globala 7500 — vars robusta försäljning och hög vinst marginal 2018 drivs företaget till sin första årliga vinst på fem år. Förra året sålde majoriteten av aktierna i C-Serien kommersiella flygplan programmet till Airbus, som skyltas det Airbus A220.

Överklagande av CRJ köp ligger delvis i eftermarknad försäljning och underhåll samt teknisk know-how.

Mitsubishi verkställande Seiji Izumisawa sade att affären är ett viktigt steg mot att bygga en stark, global aviation kapacitet, vilket inkluderar en Mitsubushi-gjort CRJ-variant, MRJ, att det hoppas att lansera nästa år.

“I kombination med vår befintliga infrastruktur och resurser i Japan, Kanada och andra länder, vi är övertygade om att detta är en effektiv strategi som kommer att bidra till fortsatta framgångar för Mitsubishi SpaceJet familj” Izumisawa sagt.

CRJ produktionsanläggning i Mirabel kommer att förbli med Bombardier, som också kommer att fortsätta att leverera komponenter och reservdelar som en del av US$550 miljoner affär.

Bombardier kommer även att behålla ungefär US$400 miljoner i skulder som representerar en del av den kredit-och restvärde garantier.

“Fem hundra miljoner är bättre än vad vi trodde det skulle vara,” sade analytiker Chris Murray AltaCorp Kapital. “CRJ-program, jag tror inte att det har varit lönsamt för år på att bygga nya flygplan.

“Om du lägger till en försäljning av delar och support, kanske det är gjort på OK. Men det är nog kapitalet på ett bättre sätt i skuld minskning eller andra juridiska ändamål”, säger han till Canadian Press.

Murray förutspådde att aerostructures enhet, vilket gör komponenter såsom vingar och flygkropp och genererade 12 procent av 2018 intäkter, kommer att “bli nästa sannolikt försäljning” som företaget nollor på business jets och järnväg.

CRJ affären förväntas avslutas under första halvan av nästa år, är föremål för myndighetsgodkännanden och sedvanliga villkor.

Bombardier aktier fick 6.5 cent eller tre procent på $2.255 i början av eftermiddagens handel på Toronto Stock Exchange.

Företag i den här berättelsen: (TSX:BBD.B)

Christopher Reynolds, Den Kanadensiska Pressen