Hur Air Canada och WestJet rang med världens bästa flygbolag

0
7

Brittiska flygbolag konsulttjänster Skytrax i förra veckan släppte sin årliga ranking av världens 100 bästa flygbolag, och både av Kanadas största flygbolag förtjänat en plats på listan. Air Canada kom på plats 27 och WestJet landade på Nr 47. (Update: som en commenter hjälpsamt påpekade på Facebook, den regionala flygbolag Porter Luft är också med på listan på Nr 48, bara en plats nedan WestJet. Jag har uppdaterat tabellen ovan.)

Allt perfekt respektabelt resultat, naturligtvis—men som ni kan se från diagrammet visar data från de senaste fem tillgängliga ranking, Air Canada visar någon glidning ner leaderboard under de senaste åren. WestJet, trängas i mitten av pack, visar mer volatilitet och lägre ranking generellt, men om du gräver i rankingen lite mer, den mäter upp ganska bra mot dess rabatt kamrater. Det landar på Nr 8 på lågprisflyg ranking, och Nr 2 rabatterade flygbolag i Nordamerika, släpande Virgin America. Och även om Porter är också fortfarande medelmåttig i ranking generellt, det visar en anmärkningsvärt snabb uppstigning.

Den Skytrax ranking baseras på kundundersökningar om alla aspekter av erfarenhet, från sätet komfort, kundservice, kvalitet flygplats lounger och in-flight underhållning alternativ. Så vad står för långsam urholkning av Air Canada aktning med resenärer? Kanske flyers är skav vid spridning av bagage och andra extra avgifter, som Chris Sorensen krönika i det senaste Maclean ‘ s förstasida:

En term har till och med myntats för att återspegla vilka flygbolag är att utsätta sina kunder: beräknat elände. Vill sitta med din familj? Betala extra för förskott sittplats. Obekväm i din ekonomi-class-plats? Betala för att uppgradera till en större som var bara pressas på grund av att din ursprungliga plats var krympt.

Men ingenstans har strategin varit så lukrativ för flygbolagens botten linjer som beslutet om avgift för kontroll av väskor. Förutom att fråga passagerarna att betala för en tidigare fri service, nya avgifter har bidragit till att leka en helt ny familj av frivilliga avgifter i samband med förväg ombordstigning privilegier—allt för att slå rusa av passagerare släpa svullna carry-on bagage in i stugan och binda upp dyrbar overhead bin utrymme.

Det kan vara en lillebror mindre populära med passagerare nu, men Air Canada aktieägare har all anledning att vara glad över att samma fem år, sitt lager har stigit med mer än 600%.

MER OM FLYGBOLAG, AIR CANADA & WESTJET:

  • WestJet VD Gregg Saretsky på kraften i kulturen
  • Det bästa i business-class förmåner som flygbolag erbjuder idag
  • Låt oss göra flygande mindre helvetiska
  • Kanada är tre nya lågprisbolagen redo att mullra
  • PÅ MACLEAN ÄR: Den onda genius flygbolag