Trump till taxa stål och aluminium från Argentina och Brasilien – Canadian Business

0
223

WASHINGTON Ordförande Donald Trump på måndagen anklagade Argentina och Brasilien för att skada Amerikanska jordbrukarna genom valuta manipulation och sa att han ska smälla tullar på deras stål och aluminium import till landet.

Trump också uppmanat Usa: s centralbank att vidta åtgärder för att hindra andra länder från att devalvera sina valutor.

Både sydamerikanska nationer var bland en grupp av USA: s allierade att Trump hade undantas från stål och aluminium priser i Mars 2018. Vd: s hot att vända detta beslut och vidta de metaller som tullar på Argentina och Brasilien är ett annat exempel på hans mercurial strategi för handelspolitik.

Företag har försenade investeringar, påfrestande ekonomiska tillväxten, eftersom de inte vet om de avtal som Trump når med andra länder kommer att pågå eller vilka länder eller produkter som han kommer att rikta sig till nästa.

Timmar innan han var satt att ge sig av på måndag för en NATO-konferens i London, Trump tweetade att “Brasilien och Argentina har varit ordförande under en massiv devalvering av sina valutor. vilket inte är bra för våra jordbrukare. Därför, med omedelbar verkan, jag kommer att återinföra Tullar på allt Stål & Aluminium som levereras till USA från dessa länder.”

Argentina är fast i en ekonomisk kris med skenande inflation, djup skuldsättning, utbredd fattigdom och en valuta som har kastats under ledning av President Mauricio Macri, som kom till makten år 2015 med löften om att öka sydamerikas näst största ekonomi. Macri besegrades i valet i oktober och kommer att lämna kontoret nästa vecka.

Brasilien brottas med envis tvåsiffrig arbetslöshet, och dess ekonomi är på väg mot sin tredje raka året med cirka 1% tillväxt, efter två år av djup lågkonjunktur.

Brasiliens President Jair Bolsonaro sa att han har “en öppen kanal” med den Amerikanska presidenten och kan kalla honom för att diskutera de taxor.

Märkta av vänner och fiender som “Trump i tropikerna,” den högerextrema ledare har skrutit om sin relation med den Amerikanska presidenten som en hörnsten i hans diplomati.

Bolsonaro är trohet till Trump är sådan att han ville att utse sin egen son Eduardo som ambassadör i Washington, som bara var omvänd efter Brasilianska senatorer insisterade den 35-åriga lagstiftare skulle inte godkännas.

Rubens Barbosa, en före detta Brasilianska ambassadör i Washington, berättade för Associated Press att Trump är “straffa Brasiliens regering och företag utan en specifik orsak.”

“Detta är ett orättvist förhållande. Brasilien är att göra gest efter gest för att stödja USA i internationella forum, men USA är inte att göra samma sak,” Barbosa sagt.

Sett på en business forum, Vice Ordförande Hamilton Mourão nekas Brasilien var att manipulera sin valuta och sade också att landet bör diskutera investeringar projekt med Kina — en relation som ursprungligen skys av Bolsonaro administration som nyligen har vuxit varmare.

Både Syd-Amerikanska länder har gynnats av den AMERIKANSKA handeln i krig med Kina. Argentina och Brasilien har tagit fördel av Kinesisk import skatter på AMERIKANSKA jordbruksprodukter för att exportera jordbruksprodukter till Kina.

Barbosa föreslog Trump ‘ s underlåtenhet att svara på Bolsonaro: s försök att förbättra relationer kan påverka Brasiliens beslut om att köpa 5G trådlös teknik från Kinas Huawei.

Trump har lobbat allierade för att undvika Huawei bekymmer över sin utrustning kan hjälpa Kinesiska elektroniskt spioneri. Bolaget har bestritt detta påstående.

Trump sade Federal Reserve “likaså bör agera så att länder, av vilka det finns många, inte längre dra nytta av vår starka dollarn genom att ytterligare devalvera sin valuta.” Trump sade sådan devalvering “som gör det mycket svårt för våra tillverkare och jordbrukare att ganska exportera sina varor.

“Lägre Priser & Lossa – Fed!” han förmanade oberoende organ.

Trump har upprepade gånger angrep Fed ordförande Jerome Powell, under hans ledarskap och för att inte sänka räntan så mycket som det Republikanska presidenten skulle vilja.

Vid sitt senaste möte, i oktober, Federal Reserve klippa korta räntorna för tredje gången i år för att försöka stötta den AMERIKANSKA ekonomin. Men det indikerade också att det planeras inga ytterligare räntesänkningar saknas tydliga belägg för att en försämring AMERIKANSKA ekonomiska utsikterna.

Trump handelskrig med Kina ont AMERIKANSKA jordbrukare efter Peking hämnades när presidenten införde avgifter på hundratals miljarder dollar av Kinesiska varor. Trump hävdar felaktigt Kina är att betala den AMERIKANSKA miljarder och miljarder dollar i priser.

Han har också avsatts nästan $30 miljarder för att hjälpa jordbrukarna att kompensera för sina förluster.

Efter en kort spik i stål priser, U.S. steel producenter har kämpat sedan Trump administrationen sätta taxor på plats förra året.

Den inhemska efterfrågan har rasat tillsammans med energisektorn som borrare dra sig tillbaka på inköp av stålrör.

U.S. Steel i sin senaste kvartalet rapporterade sin första förlust sedan början av 2017, och den uppdelning som gör att rören för energiföretag förlorade $25 miljoner. Det har permitterad arbetstagare och stänga ner några av sina masugnar.

Aktier i Pittsburgh företaget är nere 43% under det senaste året. Aktier av AK Steel är en minskning med 10%, även som S&P 500 uppsättningar rekordnivåer upprepade gånger.

___

AP Ekonomi Författaren Paul Wiseman har bidragit till denna berättelse.

AP-reporter Mauricio Savarese bidragit till denna berättelse från Sao Paulo.

___

Följ Darlene Superville på Twitter: http://www.twitter.com/dsupervilleap

Darlene Superville, Associated Press