WTO-panel: EU misslyckas med att avsluta olagliga subventioner till Airbus – Canadian Business

0
199

GENÈVE — ETT World Trade Organisation panelen fastslog på måndagen att den Europeiska Unionen har inte följt med för att få stopp på olagliga subventioner för plan tekokare Airbus, som föranledde Trump förvaltningen att införa tullar på nästan $7.5 miljoner euro i EU: s varor i oktober.

I sin dom, en WTO-panel fann att EU inte hade vidtagit tillräckliga åtgärder för att i slutet skada för Boeing, de stora rival till europeiska Airbus. EU förväntas att överklaga, trots att Usa är på väg mot att förebygga WTO: s appellationsdomstol — överprövningsorganet — från de styrande på något nytt överklagande.

Svara på måndagens utslag, EU: s verkställande Kommissionen oklanderliga panelen för att göra “ett antal allvarliga rättsliga fel i sin bedömning av EU: s efterlevnad,” och sade att dess rekommenderade vägar för efterlevnad skulle vara “mycket problematisk för en större del av WTO-medlemskap.”

“Eu-Kommissionen kommer att fatta beslut om sitt agerande mot bakgrund av denna bedömning, inklusive möjligheten till överklagande för att få dessa rättsliga fel rättas till”, sägs det i ett uttalande.

Kommissionen har också hänvisat till ett beslut väntas nästa år med ett WTO-skiljeman i ett fall av olaglig AMERIKANSKA regeringens stöd för Boeing, som skulle kunna ge EU: s tillstånd att smälla avgifter på AMERIKANSKA varor.

Airbus fallet fokuserar på så kallade “launch stöd från EU och WTO domarna regerade hade försvagat hämmat försäljningen för flygplan från Boeing i tvåbäddsrum-mittgång och mycket stora flygplan marknader.

I Maj förra året, överprövningsorganet överens om att EU: s och fyra av dess medlemsstater — Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Spanien — hade underlåtit att följa en tidigare panel dom. EU insisterade på efterföljande argument att de subventioner som hade upphävts, och att lämpliga åtgärder har vidtagits för att ta bort subventioner som ” skadliga inverkan på Boeing.

Panelen konstaterade att EU hade misslyckats med att visa att det hade lyckats dra franska, tyska, spanska och Brittiska subventioner för superjumbo A380, eller tyska och Brittiska subventioner för A350XWB widebody jet.

En slutlig lösning kan vara svårare eftersom WTO: s överprövningsorgan, som har sista ordet i handeln fall tvist, blir oförmögen att höra nya fall börjar nästa vecka.

Enligt WTO: s regler, överprövningsorganet måste ha minst tre medlemmar, och det gäller två av dess tre medlemmar in för att upphöra Kl. 11. Usa har på egen hand har blockerat alla nya möten, som hävdar att kroppen medlemmar har överskridit WTO: s regler och att dra alltför höga löner och förmåner, bland annat.

Det är oklart om det överprövningsorganet tre ledamöter kommer att fortsätta att arbeta på utestående fall efter de två villkoren upphör att gälla. Ibland, dess domare arbete på pågående ärenden även efter det att deras villkor upphör att gälla.

Det var ingen omedelbar reaktion från US Trade representative office.

I ett uttalande, Airbus uppmanade Usa att “omedelbart minska” $7,5 miljarder “av runt 2 miljarder dollar,” och hävdar att det var direkt kopplat till att hitta lån för utveckling av Airbus superjumbo A380 “inte längre har en inverkan på Boeing försäljning och som därför värdet av förlorad försäljning inte längre existerar.”

Airbus inte närmare in på hur det nått som uppskattning i sitt uttalande, och en talesman inte ge omedelbar kommentar till Associated Press.

WTO: s tvistlösningsmekanism, en slags regelbok för att lösa tvister, sade att parterna i en tvist fall behovet av att säkerställa ett fullständigt genomförande av beslut innan WTO: s klartecken för lyft av auktoriserad tariffer, och att det inte kan finnas någon “andra skiljeförfaranden” såsom i fallet med $7,5 miljarder skiljedomen ges till Förenta Staterna.

I sin dom, panel, sade EU: s och fyra medlemsstater “misslyckades med att genomföra de rekommendationer och beslut” av en lägre WTO-panel för att överensstämma med de fackliga organ: s regler.

Jamey Keaten, Associated Press